Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Alfred

“Met de juiste ondersteuning voor mijn voeten ben ik heel erg geholpen. Echt een aanrader voor iedereen!”

Veroudering ofwel degeneratie van de voet

Wat betekent degeneratie?

Degeneratie betekent een vermindering van de functionaliteit van een cel of weefsel. Het gevolg is dat de cel of het weefsel zijn taak niet meer goed kan uitvoeren en er complicaties kunnen ontstaan.

Door het ouder worden, ondergaan ook onze voeten dit verouderingsproces en vinden er vaak grote veranderingen plaats. Deze veranderingen in de voeten kunnen grote gevolgen hebben voor het hele lichaam: voor de houding, de stand van de knieën, heupen, bekken, rug, schouders en nek.

Consequenties/gevolgen van de degeneratieve voet

Hieronder worden de volgende gevolgen van een oudere voet besproken:

  1. Arthrose;
  2. Insufficientie capiton (vetkussentjes onder de voet);
  3. Pes planus (doorgezakte voet);
  4. Verstoorde bloedcirculatie;
  5. Verminderde propriocepsis;
  6. Instabiliteit.
Arthrose

Arthrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Dit kan in het bovenste-/of onderste spronggewricht, middenvoet of voorvoet voorkomen. Symptomen van arthrose zijn over het algemeen (ochtend)stijfheid, pijn in rust, zwelling en/of een afwijkende stand van de enkel en/of voet. Een verkeerd staande voet – bijvoorbeeld te veel naar binnen of naar buiten – kan eveneens voor overbelasting en pijn of zelfs een ontsteking zorgen. Soms ook voor klachten in de enkel, knie, heupen, de rug of de nek.

Vetkussentjes onder de voet

Bij het ouder worden neemt waarschijnlijk de dikte en de kwaliteit van het capiton wat af. De vetkussentjes kunnen de schokken niet meer goed absorberen. De vetkussentjes worden het meest belast onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes en het hielbeen. Daarom hebben ouderen eerder last van voorvoetpijn en pijn onder de hiel. Mensen hebben dan het gevoel dat ze op steentjes of direct op hun botjes lopen.

Doorgezakte voet

De voetbogen kunnen ingezakt raken door ouderdom. Hoe meer de boel uitrekt, hoe meer ruimte er tussen de 26 voetbotjes ontstaat. De voet wordt wat langer en vooral breder, ook wel een ‘doorgezakte voet’ genoemd. Schoenen die altijd prima pasten, komen opeens (te) strak te zitten. Gevolg: pijnlijke, branderige en vermoeide voeten, overmatige eeltvorming, likdoorns, ingroeiende teennagels of knobbels aan de grote tenen.

Verstoorde bloedcirculatie

De circulatie van de voet wordt vaak minder door degeneratie van bloedvaten. Door het ouder worden verliezen de bloedvaten hun elasticiteit. Minder bloedtoevoer in benen en voeten zorgt voor krampen, vermoeide voeten, koude voeten, gevoelloosheid, oedeem of een drogere huid en daarmee voor meer kans op kloven (scheurtjes) en wondjes.

Verminderde propriocepsis

‘Proprio’ betekent ‘eigen’. Propriocepsis is het systeem waardoor je je bewust wordt van de standen en standsveranderingen van het eigen lichaam of lichaamsdelen. Door deze verminderde propriocepsis ontstaat een verminderde balans.

Instabiliteit

De 107 gewrichtsbanden en 19 spieren en pezen in de voeten worden in de loop van ons leven wat slapper. Ze moeten dan harder werken om het lichaam in balans te houden, wat een vermoeid gevoel kan geven. Hierdoor wordt de kans op vallen vergroot.

Instabiliteit kan voorkomen in de enkel en/of in de teengewrichten. De meest voorkomende oorzaken zijn een doorgezakte voet, scheve grote teen (hallux valgus), hamer- of klauwtenen. Vrouwen hebben vaker last van instabiele teengewrichten dan mannen door het dragen van hoge hakken.

Naarmate wij ouder worden kan de lengte van de voeten toenemen. Niet omdat ze gegroeid zijn maar omdat de banden wat slapper zijn geworden en de voet als het ware uitzakt. Mocht u dit gevoel herkennen, laat uw voeten in de lengte en breedte bij een goede schoenwinkel nameten.

Belasting van de voet

Een groot deel van de klachten/blessures aan de benen/voeten zijn overbelastingsklachten. Overbelasting ontstaat op het moment dat men meer doet (belasting) dan dat het lichaam aan kan (belastbaarheid).

Door het ouder worden neemt de belastbaarheid van het lichaam af maar men wil nog op hetzelfde niveau functioneren. Dat gaat helaas niet meer. Door geleidelijk de belasting aan te passen aan de belastbaarheid van de voeten, kan men overbelasting voorkomen. Hierdoor kan men langer genieten van de opties die de degeneratieve voeten te bieden hebben.

Behandeling van de degeneratieve voet

De volgende behandelingen kunnen een oplossing bieden bij voetklachten die ontstaan door een oudere voet:

  • Behandelen van de onderliggende ziekte;
  • Belasting/belastbaarheid goed afstemmen;
  • Schoenadvies;
  • Steunzolen;
  • Fysiotherapie/revalidatie training;
  • Injecties;
  • Semi-othopedisch schoeisel (OVAC);
  • Orthopedisch schoeisel.

Vind een praktijk

Laat u goed informeren door de (register) podoloog of podotherapeut bij u in de buurt met als doel behouden van mogelijkheden en reductie van klachten. Goed staan, lopen en bewegen, draagt bij aan een beter leven. Onze Podozorgers helpen u hier graag mee! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.