Nagelregulatie met beugel

Pijnlijke of ingegroeide nagel

Een nagel kan om diverse redenen pijn veroorzaken of zelfs ingroeien in de nagelwal. De meest voorkomende oorzaak is het verkeerd knippen van de nagel. Waarbij de hoeken te kort worden geknipt. Daarnaast kan een afwijkende nagelvorm als gevolg van abnormale groei in de breedte of dikte met een boller verloop klachten aan de nagel geven. Ook spelen mechanische factoren een rol, door een verkeerde afwikkeling van de voet, druk van de schoen of druk van andere tenen op de nagel. Chronische druk op de nagel veroorzaakt in eerste instantie klachten als roodheid, zwelling en pijn. Een ingegroeide nagel is een pijnlijke aandoening, waarbij er in de nagelwal een ontsteking ontstaat.

Nagelregulatie met beugel

De nagel begeleiden

Door middel van een kunststof strip of metalen nagelbeugel kan een ingroeiende of kromme nagel begeleid worden naar een normale groei en daardoor minder druk geven op de nagelwal. Een nagelbeugel wordt op de nagel bevestigd. De voorwaarde voor een nagelbeugel is dat de nagel gezond is en dat er voldoende ruimte aanwezig is in de schoen. Een nagelbeugel vraagt om een intensieve begeleiding iedere 4-6 weken gedurende enkele maanden. Een nagelbeugel geeft geen belemmering in het dagelijks leven. Met een nagelbeugel kunt u gewoon douchen, zwemmen en sporten.

Adviezen voor thuis

  • De eerste controle is binnen 3 dagen tot 7 dagen, daarna iedere 4-6 weken om de voortgang te begeleiden.
  • De nagelbeugel mag geen pijn doen. Controleer dagelijks de huid rondom de nagel op irritaties of roodheid. Laat iemand anders controleren als u verminderd gevoel of geen gevoel in uw voeten heeft.
  • Draag schoenen van voldoende lengte, breedte en hoogte. Te veel druk op de nagelbeugel kan schade veroorzaken aan de natuurlijke nagel en nagelbed.
  • Verwijder nagellak met nagellakremover zonder aceton. Aceton lost de bevestiging van de nagelbeugel op waardoor de beugel loslaat.
  • Maak een extra controle afspraak bij pijn, klachten of loslaten beugel.
  • Vergeet de controle afspraak bij uw behandelaar niet.
  • Gaat u op vakantie? Laat het uw behandelaar weten! Misschien is een extra controle nodig.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.