Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Karin

“Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

Bult aan de buitenkant van de kleine teen

Een bunionette: knobbel bij de kleine teen

Met enige regelmaat krijg ik in de praktijk te maken met mensen met een knobbel (of bult) bij de kleine teen. Wij noemen dit een bunionette. Deze bult aan de buitenkant van de teen kan nog al eens gevoelig of zelfs pijnlijk zijn.

In dit artikel

In dit artikel leest u alles over een knobbel bij de kleine teen (bunionette). Klik op een specifiek onderwerp om meer te lezen over:

Wat is een bunionette?

Bij een bunionette (knobbel bij de kleine teen) staat het uiteinde van het middenvoetsbeentje van de kleine teen teveel naar buiten, waardoor er een bult(je) aan de buitenkant van de voet te zien is. Dit kan gebeuren omdat het uiteinde van het middenvoetsbeentje wat aan de groote kant is, omdat het middenvoetsbeentje krom is of doordat er teveel ruimte tussen de middenvoetsbeentjes zit.

De oorzaak van een bunionette is een combinatie van erfelijkheid en te strakke of puntige schoenen.

Voorbeeld van een bunionette: knobbel bij de kleine teen.

Voorbeeld van een bunionette: knobbel bij de kleine teen.

Is een bult bij de kleine teen pijnlijk?

Als de bunionette tegen de zijkant van de schoen wrijft kan dit erg pijnlijk zijn, vaak is het dus ook per schoen verschillend hoeveel last u ervan heeft. Soms ontstaat er op de plek van de bult een slijmbeursonsteking, ook dit is erg pijnlijk.

Behandelingen van een bult bij de kleine teen

Bij een bunionette zijn diverse behandelingen mogelijk. Bekijk onderstaand een overzicht:

Schoenadvies

Het is af te raden om op hoge hakken te lopen als je last hebt van een knobbel aan de buitenkant van de voet, omdat het gewicht tijdens het lopen naar de voorkant van de voet verschuift en de druk op de bunionette vergroot. Zorg dat de schoen breed genoeg is en van een voldoende rekbaar materiaal. Let er bij het kiezen van een schoen ook op dat er geen naden over de bunionette lopen. Mocht een schoen toch net even wat knellen kan in de schoenspeciaalzaak vaak de schoen plaatselijk wat opgerekt worden met behulp van een speciale tang (knobbeltang).

Steunzool

Het kan zijn dat u voet breder is gewoorden door het inzakken van uw voetboog, de doorgezakte voorvoet, dan kan een steunzool die u voorvoet ondersteunt een oplossing bieden.

Therapiesokken

Om de druk op de bunionette te verminderen kunt u er ook voor kiezen om gelsokken te dragen. Deze sokken hebben op de plek van de bult bij de kleine teen een gellaag zitten waardoor de schoen niet tegen de bunionette wrijft. Deze sokken zijn in verschillende vormen verkrijgbaar van ballerina sokje tot kniekous.

Siliconen orthese

Indien door de bunionette de tenen wat scheef gaan staan kan de podoloog of podotherapeut een siliconen orthese maken. Dit is een teenstukje dat voorkomt dat de tenen tegen elkaar aandrukken en pijn doen.

Vilt

Mocht het toch nog een keer nodig zijn om het plekje tijdelijk drukvrij te leggen, dan kan de podoloog of podotherapeut dit doen door middel van vilt op de huid of in de schoen te plakken. Dit is een tijdelijke oplossing tot de irritatie verdwenen is of voor in een schoen niet zo geschikt zijn om te dragen maar die door bepaalde omstandigheden toch gedragen moeten worden.

Operatief

Bij een klein aantal patiënten zal een operatie nodig zijn om de klachten te verminderen. Een operatie moet alleen worden overwogen als de niet-operatieve behandeling is mislukt. De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat u ervaart.

Welke behandeling is het beste bij een bunionette?

De beste behandeling voor een bunionette is afhankelijk van uw individuele situatie, klachten en specifieke behoeften. Gelukkig hoeft u dit niet alleen te beslissen. Samen met een ervaren podoloog of podotherapeut van Podozorg kunt u deze vraag beantwoorden. Door alle mogelijkheden zorgvuldig af te wegen, streven wij ernaar om de optimale oplossing voor uw probleem te vinden.

Met meer dan honderd Podozorg praktijken verspreid over het land, is er altijd een deskundige podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.